Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Barlangrajzok képes leírás - Rajz.tlap.hu
részletek »

Barlangrajzok - Rajz.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: rajz.tlap.hu » Barlangrajzok
Keresés
Találatok száma - 10 db
25 ezer éves barlangrajzok

25 ezer éves barlangrajzok

Egy francia barlangban 25 ezer évesnek gondolt barlangrajzokat találtak Egy nyugat-franciaországi barlangban, a Charente régióban, a lascauxinál régebbinek gondolt barlangrajzokat fedeztek fel. Az első elemzések azt sugallják, hogy az alkotások 25 ezer évvel ezelőtt készültek - mondja Henri de Marcellus, Vilhonneur város - a barlang tulajdonosa - polgármestere. A barlangászok decemberi túrájuk során akadtak a barlangrajzokra. A leletről azonban addig nem beszéltek, míg el nem végezték az első vizsgálatokat. Ezek megerősítették, hogy a rajzok valószínűleg régebbiek, mint a lascauxi és az altamirai alkotások.

9000 éves barlangrajzok Argentinában

9000 éves barlangrajzok Argentinában

Chile-Argentina határátlépésünk során egy plakáton barlangfestményekre lettem figyelmes, mely egy Perito Moreno falu mellé volt nyilazva és azt írták, hogy a festmények 9000 évesek. Nem túl sok fantázia szorult az Argentinokba, hogy 3 dolgot is Perito Morenoról neveztek el, melyek egymástól több száz km re vannak. Ugyanis, a gleccseren kívül létezik még egy falu és még egy nemzeti park is, ami ugyanezt a nevet kapta.

A barlangrajzok lovai

A barlangrajzok lovai

A Przewalski-ló, az egyetlen ma élő igazi vadló feltűnően hasonlít a barlangok falán lévő kőkorszaki festmények lovaira. E faj története tele van drámai fordulatokkal; 1879-ig kipusztultnak hitték, amikoris Nyikolaj Przewalski kapitány, az orosz cári hadsereg tisztje Ázsiában látott néhány példányt. Az ezt követő befogó expedíciók az 1960-as évekre majdnem teljesen kiírtották a lovakat. Csupán tizenketten maradtak, az állatkertek nemzetközi összefogása eredményeként a ma élő példányok mind tőlük származnak. A második világháború alatt ismét majdnem kihalt a faj, végül újra sikerült megmenteni. Kérdés tehát, vajon képesek-e ezek a lovak önálló, emberi beavatkozás nélküli életre, nem tűnt-e el belőlük az ehhez létfontosságú genetikai sokféleség?

A barlangrajzok vagy barlangfestmények

A barlangrajzok vagy barlangfestmények

Bölény ábrázolásának reprodukciója az Altamira-barlangból, Spanyolország A barlangrajzok vagy barlangfestmények az őskor művészetének a termékenység istennők mellett leghíresebb, legismertebb emlékei. A késő jégkor utolsó szakaszában, a kb. 27 000 éve kezdődő időszaktól keletkezett barlangfestmények, karcolt rajzok egészen az i. e. 10. évezredig jellemzőek voltak. A barlangfestmények Andalúziától egészen a Bajkál-tóig terjednek, legsűrűbben Franciaország és Spanyolország barlangjaiban fordulnak elő, hiszen a földrajzi adottságok itt kedveztek legjobban a nagy népességsűrűségnek.

A nyelv eredete és a barlangrajzok

A nyelv eredete és a barlangrajzok

Bárhol jelent is meg, az emberi kommunikáció mindenütt ugyanazon metaforák, logikai szabályok és asszociációk mentén formálódott, és fő forrásai mindig az étel, a szex és a terület voltak - állítja egy olasz tudós, a 30 ezer éves barlangrajzok értelmezője.

Barlangrajz

Barlangrajz

A barlangrajzok vagy barlangfestmények az Qskor mqvészetének a termékenységistennQk mellett leghíresebb, legismertebb emlékei. A késQ jégkor utolsó szakaszában, a kb. 27 000 éve kezdQdQ idQszaktól keletkezett barlangfestmények, karcolt rajzok egészen az i. e. 10. évezredig jellemzQek voltak. A barlangfestmények Andalúziától egészen a Bajkál-tóig terjednek, legsqrqbben Franciaország és Spanyolország barlangjaiban fordulnak elQ, hiszen a földrajzi adottságok itt kedveztek legjobban a nagy népességsqrqségnek. Az elsQ barlangrajzokat a híres Altamira-barlangban fedezték fel 1879-ben, de a vésett vagy festett ábrázolások hitelességét egészen a 20. század elejéig kétségbe vonták.

Hogyan és miért készültek a barlangrajzok?

Hogyan és miért készültek a barlangrajzok?

A legősibb művészeti alkotások alighanem a barlangrajzok, a legelső "művészek" pedig az ősemberek voltak - igaz, korántsem azért rajzoltak a barlangok falára, hogy feldíszítsék otthonukat. Miért készültek a barlangrajzok? Az ősemberek a vadászat sikerét akarták elősegíteni a rajzokkal, úgy gondolták ugyanis, hogy ha az állat képmását "megölik", az elősegíti a valódi állat elejtését a valódi vadászaton. A törzs tagjai a vadászat megkezdése előtt a barlang rejtett fülkéjében előre megjátszották a vadászatot: lándzsáikkal és dárdáikkal megdöfködték az elejtendő állatok képét.

Hogyan készültek a barlangrajzok?

Hogyan készültek a barlangrajzok?

Hogyan festett az ősember a sötét barlangban? Ahogy az ember megszületett, máris foglalkozott azokkal a dolgokkal, melyekkel a ma embere, csak persze sokkal kezdetlegesebb formában. Ugyanígy volt ez a festéssel, a rajzolással is. Csak egy nagy akadályt kellett leküzdenie az ősembernek, a barlang sötétjét. Vajon hogyan oldotta ezt meg?

Őskori művészet

Őskori művészet

Az emberiség hosszú fejlődéstörténetében a művészet viszonylag fiatal jelenség. Az ember által készített első szerszámok mintegy 600 000 évvel ezelőtt keletkeztek, az eddigi ismert legkorábbi művészeti alkotások pedig kb. 30 000 éve, az őskőkor (paleolitikum) vége felé, az utolsó jégkorszakban keletkeztek. Az őskőkori művész, aki gyűjtögetéssel és vadászattal teremtette elő táplálékát, azért készített szobrokat, rajzolt és festett, hogy a mágikus cselekményekkel, a zenével és tánccal együtt a maga javára fordítsa a természeti jelenségeket. A 15 000-10 000 évvel ezelőtti korszakból szép számban maradtak fenn agyagból, puhább kőből, mammutagyarból készült szobrok, domborműves, vésett táblák, barlangrajzok, és -festmények.

Hirdetés
Több mint harmincezer éves barlangrajzok Bihar megyében

Több mint harmincezer éves barlangrajzok Bihar megyében

Az elemzések megerősítették, hogy több tízezer éves barlangrajzot találtak a Szegyesd-völgyi Semsey-barlangban (románul Coliboaia). A tegnap kezdődött és ma végződő, Váradon zajló, barlangrajzokról szóló konferenciát megelőző sajtótájékoztatón jelentették ezt be. A francia Jean Clottes, a barlangrajzok nemzetközi szakértője beszélt részletesebben arról, hogy a radiokarbonos kormeghatározás alapján bebizonyosodott, több mint 30 ezer éves szénrajzokról van szó. Ez azt jelenti, hogy Közép-Európában egyedülálló nyomokra bukkantak az őskőkorszakból. Franciaországban a Chauvet-barlangban vannak hasonló korú és mintájú rajzok.

Tuti menü